Ir al contenido principal

FARMASI

https://mx.farmasi.com/cynthiaortiz02

Chía/español

Chía


En esta ocasión les hablaré sobre una semilla que actualmente algunas personas la consideran uno de los tantos superalimentos(aunque este término sea sólo marketing), me refiero a la Chía.


La palabra Chía es de origen maya, perteneciente a la familia de la menta, que significa fuerza. Esta semilla era uno de los alimentos básicos de los Aztecas y Mayas. La ciencia actual explica por qué las antiguas civilizaciones consideraban a la Chía un componente básico de su dieta.

La Chía (Salvia hispánica L.) es una planta de la familia de las labiatae (Lamiaceae). Se cultiva, sobre todo, en México, Guatemala y Bolivia. La planta de Chía requiere un clima tropical o sub-tropical. 


La semilla es rica en mucílago, fécula y aceite, además están repletas de vitaminas, minerales y ácidos grasos que ayudan a nuestro cuerpo a combatir las grasas y nos proporcionan muchos beneficios.

La composición química de la Chía y su valor nutricional, le confiere un gran potencial para la alimentación. Estas semillas ofrecen una nueva oportunidad para mejorar la nutrición humana, siendo una fuente natural de ácidos grasos Omega-3, antioxidantes, proteínas, vitaminas, minerales y fibra dietética.

Las semillas de chía:


  • No contienen gluten. 
  • Son saludables y contienen Omega 3, antioxidantes y fibra. 
  • Tienen 5 veces más la cantidad de calcio que la leche. 
  • 3 veces más la cantidad de antioxidantes que los arándanos. 
  • 3 veces más la cantidad de hierro que las espinacas. 
  • 2 veces más la cantidad de fibra que la avena. 
  • 2 veces más la cantidad de proteínas que cualquier verdura. 
  • 2 veces más la cantidad de potasio que el plátano.

Entre sus beneficios:
  • Facilitan la digestión, mejoran el transito intestinal y tienen efecto saciante. 
  • Controlan el apetito. 
  • Colaboran en el mantenimiento de una buena salud cardiovascular. 
  • Nos ayudan a mantenernos hidratados. 
  • Fuente saludable de Omega 3. 
  • Ayudan a controlar los niveles de azúcar. Aporta beneficios para diabéticos. 
  • Nos protegen de los efectos nocivos del medio ambiente. 
  • Aporta energía a quien las consume. 
  • Ayudan a mejorar la salud del sistema nervioso e inmunológico. 
  • Mejoran la actividad cerebral y ayudan en problemas emocionales. 
  • Favorecen el desarrollo muscular y la regeneración de tejidos. 
  • Calman el dolor de las articulaciones. 
  • Ayudan a controlar los niveles de colesterol y la tensión arterial.

Yo debo de confesar que ya tengo varios años consumiendo chía y me encanta, pero eso sí no hay que excederse de la dosis recomendada que son dos cucharadas o 15 gramos de chía. Actualmente hay un sin fin de recetas desde agua hasta postres con chía.

Comentarios

Recetas saludables.

Entradas populares de este blog

Chocolate-english.

Benefits of chocolate. On this occasion I will talk about the benefits of the final product that is obtained from cocoa, that is, chocolate, this food is very popular around the world, but the tree is originally from what was Mesoamerica, mainly taken as a drink by the Olmecs as a drink of the gods) and even cocoa was used as a currency exchange for the Mayans, time after the conquest in America, arrives in Europe and mixed with sugar and cinnamon giving rise to the sweet taste of chocolate that is known today. Chocolate with moderate consumption and preferably chocolate that has more cocoa has many benefits among which are: Reduces cholesterol: Because cocoa has oleic acid, an element that is known for helping lower cholesterol. Relieves stress: This is because it acts against the hormone cortisol and increases the production of endorphins that are the hormones of pleasure. Provides fiber: Cocoa contains soluble fiber which helps keep cholesterol c...

Earthquakes-Mexico

Earthquakes in Mexico.   In Mexico along with other countries, earthquakes are very common and this is because it is part of the Belt or Ring of Fire, located on the coasts of the Pacific Ocean and is characterized by concentrating some of the most important subduction zones of the world, which causes an intense seismic and volcanic activity in the areas covered.   The National Seismological Service in Mexico recorded only 16 thousand 540 earthquakes in the last 12 years, which means that there are almost 4 earthquakes per day in the country. Throughout the history of Mexico there have been dev astating earthquakes of great magnitude: One of the largest earthquakes in Mexico was March 28, 1787, on the coast of Oaxaca, with a magnitude of 8.6. It is also known as "The Great Mexican Tsunami," and caused one of the greatest damages in the history of Oaxaca, flooding everything in its path up to six kilometers inland, near what is now Puerto Angel and...

Political fanaticism.

  Political fanaticism.    In recent years, a very latent phenomenon that has been growing dangerously and vertiginously, in a context of high polarization; this distorter is presented as an enemy of electoral conscience and a healthy and mature democracy, it is political fanaticism.    But let's start by defining fanaticism:    According to the definition of the Royal Spanish Academy : it is an “excessive passion and tenacity in the defense of beliefs or opinions, especially religious or political ones”.    For Voltaire: “Fanaticism is to superstition what delirium is to fever, what rage is to anger. He who has ecstasies, visions, who takes dreams for realities and his imaginations for prophecies is a novice fanatic with great hopes; he may soon get to kill for God's sake."    Therefore, fanaticism is identified by the desire to impose their ideas, despise those who are different, be based on a series of thoughts that ar...